Prva stran arrow Gradivo arrow Elektro pogon English Language Slovenski jezik

Električni pogon Natisni E-pošta
Naše okolje je vse bolj onesnaženo. To še posebej velja za ozračje. V želji po čistejšem življenjskem okolju in višji kakovosti življenja, javnost in oblasti postavljata zahteve za okolju prijaznejše in energetsko učinkovitejše oblike transporta, saj je transport eden poglavitnih porabnikov energije in onesnaževalec okolja. Zato se avtomobilska industrija intenzivno ukvarja z električnim pogonom. To še posebej velja za avtomobilsko industrijo za javni transport. 

Rešitev, ki kratkoročno največ obeta, je verjetno tehnologija hibridnih električnih vozil (HEV).

Izvedbe Natisni E-pošta
Trenutno obstajata dva glavna koncepta. Prvi uporablja centralni elektromotor in konvencionalen prenos moči na gnana kolesa. Ta koncept trenutno prevladuje pri obstoječih vozilih na električen oziroma hibriden pogon.

Drugi koncept je neposreden oziroma direktni pogon (direct drive). Ta koncept uporablja ločene elektromotorje  za vsako gnano kolo. Moč se do koles z elektromotorji prenaša v obliki elektrike. Zato ni potreben mehanski prenos moči. To ima za posledico nižjo maso vozila in večji energijski izkoristek. Prednost direktnega pogona je manj potrebnega vzdrževanja v primerjavi z mehanskim prenosom moči.