Prva stran arrow Gradivo arrow Hibridna elektro vozila arrow Hibridna električna vozila English Language Slovenski jezik

Hibridna električna vozila Natisni E-pošta
Tehnologija hibridnih električnih vozil (HEV) vključuje optimalne lastnosti motorjev, ki za delovanje uporabljajo gorivo (toplotni stroj, gorivna celica,..), elektromotorjev in komponent za skladiščenje energije.

Trenutno vsebujejo hibridna električna vozila kot primaren vir moči običajno motor z notranjim izgorevanjem. Hkrati vsebujejo tudi sistem za skladiščenje električne energije kot sekundaren vir moči, ki pomaga, kadar potrebna moč presega tisto, ki jo daje primaren vir, npr. pri pospeševanju. Zaradi tega je mogoče primaren vir dimenzionirati za povprečno moč, potrebno za pogon vozila. Sekundaren vir tudi prevzame in skladišči del energije pri zaviranju. Ta energija se nato porablja pri pospeševanju in za napajanje pomožnih električnih sistemov.

Pri tradicionalnih vozilih doseže motor maksimalen navor šele pri določenem številu vrtljajev, medtem ko je pri električno gnanih vozilih maksimalen navor dosegljiv v celotnem območju vrtljajev. Ta lastnost omogoča vozilom izvrstne pospeške že iz mirovanja. Na tej osnovi se pričakuje, da bodo HEV obratovali z nizkim vzdrževanjem, okolju prijazno in z nizko porabo goriva.